فهرست مطالب
فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 85 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 13-32
تصمیم گیری، روندی است که تمام فعالیت های سازمان را در بر می گیرد و در واقع، بر تمام اعضای سازمان خواه به صورت انفرادی و خواه به صورت عضوی از گروه، اثر می گذارد. شبکه یکپارچه پدافند هوایی به واسطه وجود گره های مختلف (مراکز فرماندهی و کنترل، حسگرها، سامانه های سلاح و...) و پیوندهای بین آن ها یک سازمان شبکه محور نظامی می باشد که مسئولیت کنترل فضای کشور و انجام اقدام تاکتیکی در برابر تهدید های هوایی را بر عهده دارد. کارکنان عملیاتی مراکز فرماندهی و کنترل شبکه یکپارچه پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران به سبب ماموریت ذاتی خود همواره می بایستی جهت پیشبرد اهداف و واکنش به موقع در مقابل رویداد ها اقدام به اتخاذ تصمیم نمایند. در این پژوهش هدف اصلی تحقیق بررسی و احصاء عوامل موثر بر تصمیم گیری کارکنان عملیاتی در شبکه یکپارچه پدافند هوایی و معرفی الگویی برای آن می باشد، که پژوهشگران با هدف شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری کارکنان عملیاتی مراکز فرماندهی و کنترل شبکه یکپارچه پدافند هوایی اقدام به انجام یک پژوهش کاربردی به روش توصیفی تحلیلی و رویکرد آمیخته با استفاده از مطالعه اسناد و مدارک معتبر علمی و انجام مصاحبه با خبرگان حوزه شبکه فرماندهی و کنترل نموده که ضمن بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا (MaxQDA) عوامل موثر بر تصمیم گیری کارکنان عملیاتی شبکه یکپارچه پدافند هوایی را بررسی نموده و سپس با استفاده از مطالعات انجام شده و نظر خبرگان ابعاد و مولفه های موثر بر تصمیم گیری کارکنان عملیاتی شبکه را به صورت یک الگوی مفهومی شامل 5 بعد شرایط فردی، شرایط خانوادگی، شرایط سازمانی، تجهیزات و فناوری، بعد اطلاعات و 31 مولفه شناسایی و معرفی نموده است.
کلیدواژگان: تصمیم گیری، مراکز فرماندهی و کنترل، شبکه یکپارچه پدافند هوایی، کارکنان عملیاتی -
صفحات 33-58
تحقیق و توسعه در بخش دفاع آثار مثبت و منفی زیادی بر تحقیق و توسعه بخش خصوصی و در نتیجه در رقابت پذیری کشور دارد. برای حل مسائل جامعه نیاز به بسیج همه منابع و دانش های موجود در جامعه وجود دارد، دانش دفاعی به عنوان بخش مهمی از دانش جامعه است و سرریز این دانش ها الزامی است. هدف این تحقیق طراحی الگوی سرریز دانش و فناوری دفاعی به بخش غیردفاعی برای حل مسائل جامعه است. روش این تحقیق کیفی است. داده ها و اطلاعات این تحقیق به وسیله مصاحبه با خبرگان گرد آوری می شود. تحلیل داده های تحقیق به روش داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری تحقیق خبرگان و کارشناسان سازمان های دفاعی هستند. انتخاب افراد مصاحبه شونده به روش گلوله برفی انجام شد و مصاحبه ها تا اشباع نظری ادامه یافت. پس از پیاده سازی مصاحبه ها کدهای باز و محوری و انتخابی استخراج گردید. الگوی سرریز دانش دفاعی طراحی شد. یافته های تحقیق در چهار بعد ورودی، خروجی، فرایند و بازخورد دسته بندی گردید و الگوی سرریز دانش و فناوری دفاعی به بخش غیردفاعی برای حل مسائل جامعه معرفی گردید.
کلیدواژگان: سرریز دانش دفاعی، سرریز فناوری، ظرفیت انتقال، موانع سرریز دانش دفاعی، ظرفیت جذب، بخش های غیردفاعی -
صفحات 59-80
موضوع پژوهش حاضر این است که پیامدهای امنیتی، عادی سازی روابط همسایگان جنوبی ج.ا.ایران با رژیم صهیونیستی که به پیمان ابراهیم موسوم شده، بر راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران چه تاثیراتی بر جای خواهد گذاشت؟ کشورهای مورد مطالعه در این تحقیق به شکل مشخص امارات متحده عربی، بحرین، عربستان سعودی و عمان می باشند؛ همچنین روش برگزیده شده از دسته تحقیقات کیفی بوده و گردآوری اطلاعات در چارچوب فیش برداری با بهره گیری از رویکرد تحلیل ثانویه اسناد و داده های دریافت شده از پایگاه های اطلاعاتی اعم از کتابخانه، وبگاه های اینترنتی و... بوده است. فرضیه مطرح شده بر این دیدگاه که ارتباط رژیم صهیونیستی با همسایگان جنوبی منجر به این خواهد شد که در نهایت رژیم صهیونیستی بیش از گذشته به مرزهای جمهوری اسلامی ایران نزدیک خواهد شد و به صورت غیر مستقیم به مرزهای دریایی جنوب ایران دسترسی هموارتری خواهد داشت. اهمیت بررسی این موضوع از این جهت بیش از پیش خواهد شد که نخست این رژیم زمینه های مارپیچ امنیت را در منطقه میان همسایگان بیش از گذشته نموده و در مرحله بعد منجر به افزایش جاسوسی اطلاعاتی از کشور شده و سپس گروه های مبارز متحد ج.ا.ایران را تضعیف می نماید. نتایج نشان از آن دارد که عادی سازی روابط همسایگان جنوبی با رژیم صهیونیستی از جنبه های گوناگون بر بازنگری در مورد رویکردهای دفاعی، سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران اثر خواهد گذاشت که در این خصوص ضرورت ویژه دارد که تهران مواردی همچون ضعیف شدن متحدان منطقه ای، توسعه و نفوذ رژیم صهیونیستی و عدم تشکیل شدن یک نظام دفاعی و امنیتی با ثبات و از میان رفتن موازنه قوا را در منطقه مورد توجه قرار دهد.
کلیدواژگان: امنیت، راهبرد دفاعی، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران، پیمان ابراهیم -
صفحات 81-104
جنگ شناختی به معنای هدف قرار دادن قوه شناخت عموم مردم و نخبگان جامعه هدف با تغییر هنجارها ، ارزش ها ، باورها ، نگرش ها و رفتارها از طریق مدیریت ادراک و برداشت است و در بسیاری از منابع، جنگ شناختی به عنوان بعد پنجم و یا در مواردی بسته به نوع تقسیم بندی به عنوان بعد ششم از آن یاد می شود که فارغ از عدد مورد نظر اصل موضوع که به عنوان یک بعد مستقل می باشد دارای اهمیت و جایگاه ویژه ای می باشد و به عبارتی همه حوزه های دیگر به نوعی در خدمت این بعد می باشد و یکی از مواردی که نقش پررنگی در خدمات دهی و توسعه این حوزه نقش فعال دارد، فضای سایبری می باشد به طوری که امروزه قریب به اتفاق عملیات های جنگ شناختی یا در فضای سایبر و یا متکی به این فضا اجرا می شود و از آنجا که یکی از اهدف در این جنگ ، مردم و جوامع می باشند لذا ین تحقیق که از نوع کاربردی- توسعه ای می باشد به دنبال تدوین راهبردهای مقابله با جنگ شناختی مردم محور می باشد که جهت نیل به این امر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی پس از مطالعات اکتشافی و انجام تحقیقات کتابخانه ای و میدانی و با تکمیل پرسشنامه، نسبت به احصای 24عامل محیط داخلی و22 عامل محیط خارجی اقدام گردید و در نهایت نسبت به تدوین 9 راهبرد منتخب با روش SWOT و اولویت بندی آنها با استفاده از تکنیک QSPM اقدام گردید .
کلیدواژگان: جنگ شناختی، فضای سایبری، شبکه های اجتماعی، راهبرد -
صفحات 105-129
جنگ شناختی، میدان مدیریت افکار عمومی توسط یک نهاد، سازمان، بازیگر، دولت یا حاکمیت است که می تواند بر افکار و ادراک آن جامعه تاثیرگذار باشد. در این جنگ به ویژه فضای مجازی در راستای تغییر چگونگی تفکر افراد به کار گرفته می شود و برای تغییر اندیشه ها، ساختار اندیشه و اذهان هیچ ابزاری همانند فضای مجازی کارساز نیست به گونه ای که به درونی ترین و فضاهای شخصی و خصوصی افراد و جوامع ورود پیدا کرده و می تواند پیام خودشان را در جهت تغییر افکار و این نوع تاثیرگذاری ها انجام دهند. این فضا کارکردهای مختلفی ازجمله کارکرد فرهنگی، اجتماعی و به ویژه سیاسی دارد که دارای اهمیت است و باید مورد بررسی قرار گیرد. هدف این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی کارکرد های سیاسی فضای مجازی(شبکه های اجتماعی) در حوزه جنگ شناختی است. این پژوهش آمیخته و از جنبه هدف، کاربردی و روش آن توصیفی به صورت موردی در حوزه جنگ شناختی انجام شده است. شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز، کتابخانه ای، اسنادی و میدانی است. جامعه آماری آن، متخصصان لشگری و کشوری حوزه های فضای مجازی و جنگ شناختی می باشد که در این رابطه فعالیت داشته و با روش گلوله برفی، تعداد 21 نفر از خبرگان، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در همین رابطه پرسشنامه های مربوطه بین جامعه آماری به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده رویکرد دلفی فازی، 12 مولفه شناسایی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد کارکرد «شبکه های اجتماعی به عنوان ابزار و محرک اصلی شورش ها و انقلاب های سیاسی»، «ابزار مقاومت مدنی» و «نقش شبکه های اجتماعی در بروز انقلاب های مختلف در دنیا» به عنوان مهم ترین کارکرد های سیاسی فضای مجازی در جنگ شناختی شناسایی شدند و رتبه بندی گردیدند.
کلیدواژگان: اولویت بندی، کارکرد سیاسی، فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، جنگ شناختی -
صفحات 131-155
دوران دفاع مقدس از جمله مقاطع بی مانند تاریخ ایران زمین است؛ برهه ای که تداعی کننده اقتدار و افتخار ناشی از بازپس گیری مناطق اشغالی و کسب پیروزی های نظامی شگفت انگیز است. تبیین شیوه جنگ ج.ا. ایران در دوران دفاع مقدس، هدف این تحقیق است که نویسندگان در راستای آن، این پرسش را مطرح نمودند که شیوه جنگ ج.ا. ایران در دفاع مقدس همچون یک عامل مهم کسب این پیروزی ها، چگونه قابل تبیین است؟ پس از طرح مباحث نظری، مهم ترین ویژگی های شیوه جنگ جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی از منابع مکتوب موجود (بیشتر از دیدگاه ها و گفته های فرماندهان جنگ) استخراج گردید. در ادامه به منظور اعتبارسنجی یافته ها، با بهره گیری از دیدگاه های خبرگان در چارچوب تکمیل پرسشنامه محقق ساخته و توزیع آن بین 15 نفر از خبرگان، ابتدا ویژگی های شناسایی شده مورد تایید قرار گرفت و در ادامه با استفاده از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری، نویسندگان در پی شناخت ویژگی های شیوه جنگ جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس و نسبت هر یک از ویژگی ها با یکدیگر برآمدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد ویژگی های یادشده را می توان در سه سطح زیربنا، میانی و روبنا (حسب میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری) تقسیم بندی کرد. اصلی ترین رکن موفقیت شیوه جنگ ایران، در گرو آن است که آن شیوه از سوی دشمن «ناشناخته» باشد. بومی بودن و ایمانمحور بودن از مهمترین ویژگیهای شیوه جنگ جمهوری اسلامی ایران در طول دوران دفاع مقدس است.
کلیدواژگان: دفاع مقدس، شیوه جنگ، جمهوری اسلامی ایران، مدلسازی ساختاری تفسیری
-
Pages 13-32
Decision-making is a process that includes all the activities of the organization and actually affects all the members of the organization either individually or as a member of the group. Due to the existence of various nodes (command and control centers, sensors, weapon systems, etc.) and the links between them, the integrated air defense network is a military network-oriented organization that is responsible for controlling the country's space and taking tactical action against air threats. Due to their inherent mission, the operational staff of the command and control centers of the integrated air defense network of the Islamic Republic of Iran must always make decisions in order to advance the goals and react in time to the events. In this research, the main goal of the research is to investigate and quantify the factors influencing the decision-making of operational staff in the integrated air defense network and to introduce a model for it. The researchers, with the aim of identifying the factors influencing the decision-making of the operational staff of the command and control centers of the integrated air defense network, conducted an applied research using descriptive and analytical method. and the mixed approach by using the study of valid scientific documents and documents and conducting interviews with experts in the field of command and control network, while using the MaxQDA software, it examined the factors affecting the decision-making of the operational staff of the integrated air defense network, and then using studies It has been done and the opinion of experts has identified and introduced the dimensions and components effective on the decision-making of the operational staff of the network in the form of a conceptual model including 5 dimensions of individual conditions, family conditions, organizational conditions, equipment and technology, information dimension and 31 components.
Keywords: Decision Making, Command, Control Centers, Integrated Air Defense Network, Operational Staff -
Pages 33-58
Research and development in the defense sector has many positive and negative effects on the research and development of the private sector and thus on the country's competitiveness. In order to solve society's problems, there is a need to mobilize all the resources and knowledge available in society, defense knowledge is an important part of society's knowledge, and the overflow of this knowledge is mandatory. The purpose of this research is to design a model of the spillover of defense knowledge and technology to the non-defense sector to solve society's problems. The method of this research is qualitative. The data and information of this research are collected through interviews with experts. The analysis of the research data has been done using the database method. The statistical population of the research is the experts of defense organizations. The interviewees were selected by snowball method and the interviews continued until theoretical saturation. After the implementation of the interviews, open, central and selective codes were extracted. Defense knowledge spillover model was designed. The findings of the research were categorized into four dimensions of input, output, process and feedback, and the spillover model of defense knowledge and technology was introduced to the non-defense sector to solve society's problems.
Keywords: Defense Knowledge Spillover, Technology Spillover, Transfer Capacity, Barriers To Defense Knowledge Spillover, Absorption Capacity, Non-Defense Sectors -
Pages 59-80
The topic of the present research is that the security consequences of the normalization of the relations between the southern neighbors of Iran and the Zionist regime, which is known as the Ibrahim Pact, will have an impact on the defense strategies of the Islamic Republic of Iran. The countries studied in this research are the United Arab Emirates, Bahrain, Saudi Arabia and Oman; Also, the chosen method is from the category of qualitative research and gathering information in the framework of phishing using the approach of secondary analysis of documents and data received from databases such as libraries, websites, etc. The hypothesis proposed is based on the view that the connection of the Zionist regime with its southern neighbors will lead to the fact that eventually the Zionist regime will be closer to the borders of the Islamic Republic of Iran than in the past and will indirectly have smoother access to the maritime borders of southern Iran. The importance of investigating this matter will be more because firstly this regime has created spiral security in the region between the neighbors more than before and in the next stage it has led to the increase of intelligence espionage from the country and then the allied militant groups of J.A. It weakens Iran. The results show that the normalization of the relations of the southern neighbors with the Zionist regime will affect the revision of the defense, political and security approaches of the Islamic Republic of Iran from various aspects, which is especially necessary for Tehran to address issues such as the weakening of regional allies, To pay attention to the development and influence of the Zionist regime and the lack of formation of a stable defense and security system and the loss of the balance of power in the region.
Keywords: Security, Defense Strategy, Zionist Regime, Islamic Republic Of Iran, Ibrahim Agreement -
Pages 81-104
Cognitive warfare means targeting the cognition of the general public and the elites of the target society by changing norms, values, beliefs, attitudes and behaviors through the management of perception and perceptions, and in many sources, cognitive warfare as the fifth dimension or in Depending on the type of division, it is referred to as the sixth dimension, which regardless of the desired number of the main subject, which is an independent dimension, has a special importance and position, and in other words, all other fields are somehow in The service of this dimension and one of the things that play an active role in the service and development of this area is the cyber space, so that today most of the cognitive warfare operations are carried out either in the cyber space or relying on this space. and since one of the goals in this war are people and communities, therefore this research, which is of an applied-developmental type, seeks to develop strategies to deal with the people-centered cognitive war, in order to achieve this by using Descriptive-Analytical Method After exploratory studies and conducting library and field research and by completing the questionnaire, the statistics of 24 factors of the internal environment and 22 factors of the external environment were determined and finally, 9 selected strategies were formulated with the SWOT method and their prioritization. It was done using the QSPM technique.
Keywords: Cognitive Warfare, Cyberspace, Social Networks, Strategy -
Pages 105-129
Cognitive warfare is the field of public opinion management by an institution, organization, actor, government or government that can influence the thoughts and perceptions of that society. In this war, especially the virtual space is used in order to change the way people think, and to change the thoughts, the structure of thoughts and minds, no tool works like the virtual space, as it affects the innermost and personal spaces and Individuals and communities have entered and can send their own message to change thoughts and influence these types of things. This space has various functions, including cultural, social and especially political functions, which are important and should be investigated.The purpose of this research is to identify and prioritize the political functions of virtual space (social networks) in the field of cognitive warfare. This mixed research has been carried out in the field of cognitive warfare in terms of purpose, application and descriptive method. The method of collecting required data and information is library, documentary and field. Its statistical population is army and national experts in the fields of virtual space and cognitive warfare, who have been active in this regard, and 21 experts were selected as a sample using the snowball method. In this regard, the relevant questionnaires were distributed among the statistical population in the form of full numbers and using the fuzzy Delphi approach, 12 components were identified.The results of the research show that the function of "social networks as the main tool and driver of riots and political revolutions", "a tool of civil resistance" and "the role of social networks in the occurrence of various revolutions in the world" as the most important political functions of virtual space in war. were cognitively identified and ranked.
Keywords: Prioritization, Political Function, Virtual Space, Social Networks, Cognitive Warfare -
Pages 131-155
The holy defense period is one of the unique moments in the history of Iran. A moment that evokes the authority and honor of recapturing occupied areas and winning amazing military victories. Explaining the method of war by J.A. Iran in the era of sacred defense is the aim of this research, in line with which the authors raised the question that the war method of J.A. How can Iran be explained in the holy defense as an important factor in gaining these victories? After discussing the theoretical issues, the most important features of the war style of the Islamic Republic of Iran in the Tahami War were extracted from the available written sources (mostly from the views and statements of the war commanders). In the following, in order to validate the findings, by using the opinions of experts in the framework of completing the researcher-made questionnaire and distributing it among 15 experts, the identified characteristics were first confirmed, and then by using the structural-interpretive modeling method, the authors sought to identify the characteristics of the method. The war of the Islamic Republic of Iran during the period of holy defense and the ratio of each of the features came out with each other.The findings of this research show that the mentioned features can be divided into three levels: infrastructure, intermediate and superstructure (according to the degree of influence and vulnerability). The main success factor of Iran's war method depends on the fact that that method is "unknown" by the enemy. Being local and faith-oriented is one of the most important features of the Islamic Republic of Iran's war style during the period of holy defense.
Keywords: Sacred Defense, Method Of War, Islamic Republic Of Iran, Interpretive Structural Modeling